En el marc de la Biennal del Pensament. Ciutat oberta, que va començar a Barcelona el 15 d’octubre, hem pogut escoltar, inspirar-nos, reflexionar i gaudir de moltes propostes carregades d’interès i compromís per a entendre i transformar l’ordre patriarcal i aquest món tan embolicat que ara mateix ens toca viure.
Ha estat una gratificant sorpresa veure com milers de persones, majoritàriament dones i joves, s’han aplegat a la Plaça Joan Coromines, per a escoltar i per a pensar. Algú ha comentat que semblava que estiguéssim en un concert de música per les cues, les empentes i les ganes de superar les tanques i aconseguir una cadira.
Es respirava una empatia intergeneracional i una complicitat molt gran enmig d’un silenci total, d’una energia concentrada i amb ganes de contrastar cada concepte, de saber més i de trobar un desllorigador dels atzucacs personals i col·lectius.
Per les que no hi vau poder anar o per les que ens agrada repetir, a continuació trobareu els links on escoltar algunes de les intervencions. Que no us faci mandra! Busqueu el moment per a escoltar-les mentre feu ganxet o camineu i sobretot compartiu amb les amigues.
La ciutat de les dones. Conversa entre Rita Segato i Gabriela Wiener
https://www.youtube.com/watch?v=iGnDJkhaoQ0&t=28s
L’embolic del gènere. Per què els cossos importen? Conversa entre Fina Birulés i Judith Butler amb la moderació de Marta Segarra
https://www.youtube.com/watch?v=6NzEHMpW-Tk&t=721s
L’educació del futur. Conversa entre Gayatri Spivak i Marina Garcés
https://www.youtube.com/watch?v=dnvoNL2_t-A
En transició cap a la ciutat vivible. Conferència de Yayo Herrera i conversatori de Col.lectiu MigrESS, Colectivo Migrantes y Diversas, Col.lectiu Punt 6 i Entrepobles-Equip ciutats vivibles.
https://www.youtube.com/watch?v=o9WvgMdG_z0
També ha estat interessant la proposta de passejos peripatètics per la ciutat tot aturant-se i comentant llocs referents de temes com els estereotips, la bellesa, l’amor amb un contingut feminista
https://www.biennalciutatoberta.barcelona/ca/passejos-peripatetics
Una altra activitat, com a mostra de la diversitat de formats d’aquesta Biennal, ha estat la iniciativa de les companyes de Liquendatalab de revisió del nomenclàtor de Barcelona pel que fa als noms de dones. A Barcelona, hi ha contabilitzades unes 4.518 vies i carrers i només el 7% són noms de dones.
Molt interessant va ser la ponència sobre Génere, sexe i sexualitat. En el capitalisme tecnopatriarcal cap a una mutació de paradigma de Paul B. Preciado, que no hem sabut trobar… però atès que les activitats de la Biennal continuen podeu consultar el programa a https://www.biennalciutatoberta.barcelona/ca