Què fem?

L’activitat que dota de sentit a la Xarxa Feminista és la generació d’espais segurs on tractar les realitats de dones, lesbianes i trans, així com d’altres identitats no hegemòniques, per tal de nodrir-nos, compartir inquietuds i servir com a xarxa de cures.

Els formats que habitualment materialitzen aquests espais són els següents:

Trobades a Celobert

Tot buscant el fil genealògic de les vivències encarnades de moltes dones d’arreu, vam concloure que els celoberts dels edificis havien esdevingut espais de cures entre veïnes, un lloc on poder parlar de les preocupacions i alegries actuals sense por de ser jutjades.

“Trobades a Celobert” és una iniciativa que rau en aquesta sensació de pertinença a un espai segur. A través de les sessions de debat de breu durada, convocades periòdicament al llarg de l’any (entre tres i quatre trobades anuals) en diversos formats, depenent de la temàtica (taules rodones, presentació de llibres amb posterior discussió, converses entre ponents…), tractem de posar sobre la taula temes d’actualitat que interpel·lin les dones, lesbianes i trans, així com identitats no hegemòniques, de qualsevol de les maneres.

Activar una presa de consciència en la societat local sobre les diferents opressions i discriminacions de gènere sistemàtiques és clau per a impulsar la participació social, cultural, política i tecnològica de les membres de la Xarxa Feminista, objectiu primordial de la Xarxa Feminista.

Escola Feminista

L’Escola Feminista aspira a erigir-se en un Fòrum dels Feminismes per tal de fomentar la interacció política i el reconeixement mutu entre les dones, lesbianes, trans i altres identitats dissidents, en un marc polític feminista.

Des dels seus inicis, un dels trets distintius de l’EFE ha estat donar protagonisme als feminismes més nous, innovadors i joves. En un format de jornades anuals, que ocupen entre 2 i 3 dies, L’Escola Feminista ha impulsat la participació de grups feministes autogestionats, que s’han sentit convocats i confortables en aquest àmbit, alhora que ha motivat altres grups amb aquestes característiques a afegir-s’hi.

Les temàtiques són exposades i debatudes pels grups que les viuen en primera persona, amb la finalitat de no apropiar-nos dels seus discursos i de potenciar la seva participació i la generació de xarxa. D’aquesta manera, consolidem les aliances establertes al llarg de la nostra trajectòria per contribuir a la creació de nous grups feministes i per fomentar l’aproximació d’aquells col·lectius que no hi participen de manera habitual. Donem especial èmfasi al fet que la participació en l’Escola Feminista sigui diversa i que hi prenguin part col·lectius de dones, lesbianes i trans amb orígens i contextos culturals diversos.

L’EFE esdevé una oportunitat per establir contactes i sinergies amb els moviments i el teixit associatiu feminista de la ciutat, i poder crear noves aliances.

Jornades Catalanes del Moviment Feminista

La Xarxa Feminista va emergir després de la realització de les Jornades “20 anys de feminisme a Catalunya”, que van atraure la participació de més de tres mil dones i van captar l’interès de prop de dos-cents grups i associacions de dones. Aquest esdeveniment va marcar la culminació d’un procés inclusiu obert a totes les dones i grups femenins interessats en el feminisme en tot el seu abast i diversitat.

 A partir d’aquestes jornades, es va concebre la idea d’establir un espai permanent de reconeixement i trobada, consolidant la nostra institució com a associació. Des d’aleshores, hem continuat impulsant les Jornades Feministes Catalanes de manera periòdica cada 10 anys, amb la darrera edició celebrada el 2016 sota el títol de “Radical-ment Feministes”, caracteritzada per una participació massiva i diversificada.

La pròxima edició, prevista per al 2026, coincidirà amb el cinquantenari de les primeres Jornades Catalanes de la Dona (1976), un esdeveniment de gran rellevància que ens convidarà a repensar la trajectòria del moviment feminista en aquests últims 50 anys.